Lawaaidemonstratie in lobby hoofdkantoor: ING, stop écht met financieren van fossiel!

21/04/2022

Zo’n vijftien rebellen van Money Rebellion hebben zojuist de lobby van het hoofdkantoor van de ING-bank in Amsterdam Zuidoost bezet. Zij houden met trommels en potten en pannen een lawaaidemonstratie. “Het recente bericht, dat ING stopt met fossiel, is pure greenwashing. 90% van de financiering gaat namelijk gewoon door. Dat is onacceptabel in deze escalerende klimaatcrisis. Met het lawaai willen ze mensen wakker schudden: ING is dé fossiele bank van Nederland.”

Volg de livestream van de bezetting op https://www.instagram.com/extinctionrebellionnl/

De deelnemers aan de actie, onder wie bezorgde ING-klanten, krijgen ter plekke een drumworkshop. Ze geven aan niet vrijwillig uit de lobby te vertrekken, voordat ING aan hun eis heeft voldaan: per direct stoppen met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie. Dat omvat het zoeken naar en productie, transport en verkoop van olie, gas en kolen.

Greenwashing
ING is met een jaarlijks bedrag van zo’n 9 miljard euro met afstand de grootste financier van fossiel van alle Nederlandse banken. In 2021 groeide dat bedrag zelfs naar 11 miljard. Op 23 maart kondigde ING aan te stoppen met het financieren van nieuwe fossiele projecten (1) . Echter, bij bestudering blijkt dat het hier slechts gaat om de directe financiering van specifieke fossiele projecten, zo’n 10% van het totale bedrag dat bij ING gemoeid is met de fossiele industrie. ING gaat namelijk door met het financieren en faciliteren van de bedrijven die zulke projecten uitvoeren. Zo bevestigt ook de internationale financiële onderzoeksorganisatie BankTrack (2).

Advies niet opgevolgd
Hoewel ING heeft verklaard de klimaatdoelen van Parijs 2015 te steunen, heeft de bank sindsdien zo’n 51 miljard euro aan fossiele projecten besteed. Een jaar geleden deed het gerenommeerde International Energy Agency een wereldwijde oproep om geen geld meer te steken in nieuwe fossiele projecten (3). ING gaat er echter mee door, door leningen te verstrekken en financiële diensten zoals underwritings te verlenen aan fossiele bedrijven. Het is onduidelijk waarom ING het advies van het IEA niet opvolgt. BankTrack classificeert ING op basis van zijn fossiele beleid dan ook als een “laggard”, een achterblijver.

Medewerkers geschrokken
Mariëtte Groot uit Rotterdam is een van de deelnemers aan de lawaaidemonstratie. “Dat nieuwe beleid van ING? We waren heel even blij, maar het is gewoon een dooie mus. We hebben de afgelopen weken hier bij de ING-kantoren in Amsterdam Zuidoost flyers uitgedeeld aan honderden medewerkers. Ze dachten echt dat hun werkgever goed bezig was en schrokken van onze informatie. Zij vinden het ook belangrijk dat we alles op alles zetten om de klimaatcrisis te stoppen. We hebben hen dan ook gevraagd om intern het gesprek aan te gaan.”

Tweede bezetting
Op 16 februari werd de lobby van het ING-hoofdkantoor ook al bezet. Twaalf rebellen die weigerden te vertrekken, werden aan het einde van de dag gearresteerd wegens lokaalvredebreuk. Sindsdien hebben meerdere acties rond het fossiele beleid van ING plaatsgevonden, door verschillende actiegroepen waaronder Money Rebellion en Fossielvrij NL. In de uitzending van het tv-programma Kassa van 26 maart riep onder meer de Fietsersbond, klant bij ING, de bank op om het fossiele beleid aan te scherpen (4) . De rebellen hopen dat meer organisaties die bankieren bij ING dat voorbeeld zullen volgen. Individuele klanten en andere gedupeerden kunnen een klacht bij de bank indienen.

Money Rebellion
Money Rebellion is een groep binnen de burgerbeweging Extinction Rebellion die zich inzet om de grote geldstromen naar de fossiele industrie te verleggen richting duurzame initiatieven. Eerder focuste de groep zich op pensioenfonds ABP, dat nog voor vele miljarden investeerde in de fossiele industrie. De campagne bestond onder meer uit meerdere bezettingen van de lobby van de hoofdkantoren van ABP in Amsterdam en Heerlen. In oktober 2021 kondigde ABP aan helemaal uit fossiel te stappen.

Campagnewebsite: https://www.ingdebankvanfossielnederland.nl/

 

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR