NPO Ombudsman onderzoekt NOS na klacht XR Nieuwsmedia

03/03/2022

De Ombudsman van de NPO begint een onderzoek naar de klimaatjournalistiek van de NOS. Dit laat de ombudsman, Margo Smit, de organisatie per email weten. Het onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een klacht van XR Nieuwsmedia over de klimaatjournalistiek van de nationale nieuwsdienst.

In de klacht (hier te lezen), stelt XR Nieuwsmedia dat de NOS in gebreke blijft ten opzichte van de journalistieke code van NPO, specifiek op het vlak van “journalistiek van NOS gerelateerd aan de klimaat- en ecologische crisis,” oftewel: klimaatjournalistiek. Volgens de aan Extinction Rebellion Nederland gelieerde groep gaat het op vier punten mis bij NOS: bemensing; categorisering; frequentie en het bieden van context.

“De frequentie en kwaliteit van de verslaggeving staan niet in verhouding tot de omvang, complexiteit, en het publieke belang van het onderwerp, onderschreven door een internationale consensus van wetenschap, politiek en publieke opinie.” — XR Nieuwsmedia

De NOS kreeg zes weken om te reageren op de klacht, voordat de Ombudsman al dan niet zou besluiten over te gaan tot onderzoek. 23 februari schreef de hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff, een reactie aan XR Nieuwsmedia (hier te lezen). Daarin benadrukt hij de onafhankelijkheid van de NOS als journalistieke organisatie, en beaamde dat klimaatverandering alle onderdelen van de samenleving raakt.

“Essentieel is dat de redactie van NOS Nieuws onafhankelijk opereert en binnen de kaders van onze opdracht haar eigen journalistieke afwegingen maakt. Daarbij zijn niet de belangen van de overheid of het bedrijfsleven leidend, maar ook niet die van belangengroeperingen.” — Marcel Gelauff

Volgens XR Nieuwsmedia ging de reactie van Gelauff “niet voldoende in op de inhoud van de klacht of de journalistieke code NPO.” Enkele dagen later volgde dan het bericht van de Ombudsman dat ze een onderzoek instelt. Dit bericht kwam op dezelfde dag dat de ombudsman ook een ander onderzoek aankondigde, naar de omroep Ongehoord Nederland.

Eerder deed de ombudsman al uitvoerig onderzoek naar de klimaatjournalistiek van de NOS. Toen was de aanleiding een klacht door pseudosceptici van de organisatie Climategate. Met dit nieuwe onderzoek ligt volgens Chris Julien, een van de indieners van de klacht, de principiële vraag op tafel “welke rol journalisten hebben in het communiceren van wetenschappelijke inzichten en het overbrengen van de existentiële dreiging van klimaat- en ecologische crisis.”

De Ombudsman geeft aan binnen drie maanden de uitkomst van haar onderzoek te kunnen delen.

Meer informatie:
https://www.facebook.com/XR-Nieuwsmedia
https://twitter.com/XRNieuwsmedia

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR