Actievoerders houden privéjets aan de grond op Schiphol

05/11/2022

Extinction Rebellion en Greenpeace Nederland voeren vreedzaam actie tegen vervuiling door Schiphol

Amsterdam, 5 november 2022 – Meer dan 500 actievoerders van Extinction Rebellion en Greenpeace Nederland hebben sinds 12:40 uur het vliegverkeer met privévliegtuigen vanaf Schiphol stilgelegd. Actievoerders fietsen op het terrein waar privéjets geparkeerd staan en blokkeren de vliegtuigen. Het gaat om mensen die zich zorgen maken over de klimaatcrisis en omwonenden die wonen in de herrie van Schiphol.

‘Niet voor niets voeren we al jaren actie om de enorme vervuiling van Schiphol te stoppen. Schiphol moet nu eigenlijk krimpen, maar toch bouwen ze een nieuwe terminal en pakken de rijken hier steeds vaker een privéjet: de meest vervuilende manier van vliegen. Het is typisch voor de luchtvaart, die niet in lijkt te zien dat ze mensen in gevaar brengen door de klimaatcrisis aan te jagen. Dat moet stoppen. We willen minder vluchten, meer treinen en een verbod op onnodige korte vluchtjes en privéjets,’ zegt Dewi Zloch van Greenpeace Nederland.

Privévliegtuigen vliegen van en naar Schiphol vanaf een eigen landingsbaan en speciale General Aviation Terminal op Schiphol Oost. De actievoerders verzamelden zich vanmorgen in het aangrenzende Amsterdamse Bos met spandoeken en vlaggen met teksten als ‘SOS voor het klimaat’ en ‘Vluchten kan niet meer’. Een andere groep kwam tegelijkertijd vanaf de andere kant met fietsen bij het vliegveld aan. De actievoerders zijn van plan om het vliegverkeer bij de privéjet-terminal zo lang mogelijk tegen te houden.

Tessel Hofstede van Extinction Rebellion zegt: ‘De uitzonderingen die gemaakt worden voor Schiphol en voor privévluchten laten precies zien wat het probleem is in de aanpak van de klimaatcrisis. Schiphol is een van de grootste vervuilers van Nederland terwijl bijna de helft van de Nederlanders nooit vliegt. De rijke ‘jetset’ zorgt voor de meeste vluchten en de meeste CO2-uitstoot, zonder dat hen een strobreed in de weg wordt gelegd. Zij kunnen gewoon doorgaan met enorme uitstoot veroorzaken, terwijl mensen met weinig geld de grootste gevolgen van de klimaatcrisis ondervinden. Dat is onrechtvaardig en onacceptabel. De luchtvaart moet zich ook aan de klimaatafspraken van Parijs gaan houden.’

Het kabinet heeft besloten dat Schiphol moet krimpen naar maximaal 440.000 vluchten per jaar, maar privéjets worden hierbij niet meegerekend. Recent onderzoek van CE Delft liet zien dat er dit jaar al meer privévluchten werden gemaakt van en naar Schiphol dan in 2019. “Ondertussen wordt het steeds duidelijker dat de uitstoot van broeikasgassen veel sneller omlaag moet, zegt ook de VN. Wat er op Schiphol gebeurt strookt daar totaal niet mee, sterke krimp van de luchtvaart is onvermijdelijk. Als de overheid en Schiphol geen verantwoordelijkheid nemen, dan moeten we zelf wel in actie komen om de vervuiling te stoppen.”, aldus Zloch en Hofstede.

De actie vindt plaats in het weekend voor de internationale klimaattop (COP27) die komende twee weken plaatsvindt in Egypte. Daar praten wereldleiders over de aanpak van de klimaatcrisis, maar de vervuiling door de luchtvaart staat daar niet eens op de agenda. Greenpeace Nederland en Extinction Rebellion willen dat daar verandering in komt.

Vanmorgen was er tevens een demonstratie in Schiphol Plaza, georganiseerd door Operatie Luchtvaart en gesteund door tientallen organisaties, waarin ook werd opgeroepen voor een krimp van de luchtvaart.

Voor meer informatie:

Isabel Willemsen – Greenpeace persvoorlichting (op locatie)
+31(0)6 4851 1713 || isabel.willemsen@greenpeace.org

Persvoorlichting Extinction Rebellion
+31 (0)6 4817 0971 || media@extinctionrebellion.nl

Persvoorlichting Greenpeace Nederland
+31 (0)6 2129 6895 || persvoorlichting@greenpeace.org

WhatsApp-groep voor live updates

Volg hier de livestream

Foto’s volgen zo spoedig mogelijk.

Extinction Rebellion en Greenpeace Nederland geloven in de kracht van mensen die zich verenigen om verandering teweeg te brengen. We hebben samen een duidelijk doel voor ogen: vliegen is niet langer acceptabel.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR