Verklaring Extinction Rebellion politiegeweld

12/10/2021

Gisteren trad de politie meerdere keren hardhandig, gewelddadig en disproportioneel op tegen vreedzame demonstranten van Extinction Rebellion. Wij veroordelen dit geweld en spreken onze afschuw uit. Geweld mag nooit het antwoord zijn op vreedzame demonstraties! Gemeente Den Haag, neem je taken serieus: bescherm het recht op demonstratie en vrije meningsuiting.

politieagent grijpt vreedzame activist bij de keel

politieagent grijpt vreedzame activist bij de keel. Bron: Joris van Gennep

Extinction Rebellion gaat niet voor niets de straat op. De crisis is NU! Wij komen vreedzaam in actie voor klimaatrechtvaardigheid voor iedereen. Met massale, disruptieve actie vragen wij aandacht voor de klimaat- en ecologische crisis. Dit doen wij om het leven op Aarde te beschermen. Het politiegeweld van gisteren laat zien hoe hard dat nodig is. De politie toont zich onderdeel van het giftige systeem, waarin geweld en overheersing gelijk staan aan macht. Politiegeweld is niet toevallig en ook niet blind: mensen van kleur, vrouwen, queer en trans mensen worden extra hard geraakt. De beelden spreken voor zich: cis-mannen oefenen hun patriarchale machtspositie gewelddadig uit, zonder angst voor consequenties. Zelfs een draaiende camera stopt hen niet.

De Klimaatrebellie duurt voort en ook vandaag staan er massale disruptieve acties op het programma. Hoe afschuwelijk geweld ook is, wij wijken er niet voor. Wij eisen KLIMAATRECHTVAARDIGHEID VOOR IEDEREEN!

Pijn bij demonstrant die zich heeft vastgeketend aan een houtblok.

Pijn bij demonstrant die zich heeft vastgeketend aan een houtblok. Bron: Frank van Deutekom

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR