Politie overweldigd door honderden klimaatactivisten in blokkade Zuidas

18/09/2020

Driehonderd klimaatactivisten blokkeren de weg bij de Zuidas om te laten zien dat grote bedrijven teveel invloed hebben in het klimaatbeleid. De rebellen zien burgerlijke ongehoorzaamheid als laatste redmiddel in de strijd tegen de klimaatcrisis. De politie is overweldigd door de honderden demonstranten en gaat via een Noodbevel over op bestuurlijke verplaatsing. Ze vervoeren activisten met 20 tegelijk per bus naar een nog onbekende locatie. Deze methode is omstreden en wordt door gezien als vrijheidsberoving.

Een burgerberaad als tegenwicht voor de lobby van het bedrijfsleven
De Zuidas staat symbool voor de grote invloed van het bedrijfsleven op natuur- en klimaatbeleid. Dat is te veel beïnvloed door bedrijven die er belang bij hebben om de transitie af te zwakken en te vertragen. Het Klimaatakkoord, ontstaan uit het Nederlandse polderoverleg, is daar het belangrijkste voorbeeld van. Maar hetzelfde geldt voor de vrijwel onvoorwaardelijke steun aan KLM. De burger betaalt de rekening. Dat moet anders. Daarom eist Extinction Rebellion een burgerberaad over de klimaat- en ecologische crisis. Frankrijk liet deze lente al zien wat mogelijk is. In een burgerberaad overlegt een groep gelote burgers met informatie van experts over noodzakelijk klimaatbeleid en staat de lobby buitenspel. Lobby eruit, burgers erin!

Acties volledig coronaproof
Alle activisten die de wegen blokkeren dragen mondkapjes en houden 1,5 meter afstand van elkaar. De zittende demonstranten dragen extra lange lockons zodat er makkelijker 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Woordvoerder: “We nemen de coronacrisis heel serieus en de klimaatcrisis ook, want de gevolgen daarvan nu en in de toekomst zijn nog vele malen groter. Sterker nog de coronacrisis is veroorzaakt door de manier waarop we als mensen omgaan met de natuur. Grootschalige ontbossing en dierenmishandeling kunnen in de toekomst nog vele andere dodelijke virussen gaan veroorzaken. Daarom zien wij ons genoodzaakt nu in opstand te komen.”

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR