RABOBANK

STOP MET HET FINANCIEREN VAN DE KLIMAATCRISIS!

Ons landbouwsysteem moet op de schop, en het is tijd dat de grote spelers hun verantwoordelijkheid nemen. Rabobank, de boerenleenbank, speelt een sleutelrol in de huidige destructieve, ongezonde landbouw. Wij komen in opstand!


DOE JIJ MEE?

Om de druk op te voeren trekken we alles uit de kast. We plakken posters en voeren actie bij Rabo-filialen, maar verspreiden ook het woord via (sociale) media en gaan in gesprek met medewerkers. Daarnaast is er altijd behoefte aan mensen die achter de schermen werken, bij een lokale groep of in de organisatie van XR Landbouw. Genoeg manieren om bij te dragen, dus!

Om te zien hoe je mee kan doen en om op de hoogte te blijven van toekomstige updates, sluit je je aan bij onze Telegram-omroep. Download de app, en vergeet niet op join te klikken!

Sluit je aan op Telegram

Na een landelijke actiedag en het plakken van posters in 50 dorpen en steden heeft de Rabobank onze boodschap duidelijk gehoord. In de volgende fase zorgen we ervoor dat de Rabobank actie onderneemt. Hoor als eerste van onze plannen – klik op de knop hierboven!

Waarom voeren we actie?

Hoewel klimaat- en milieuactivisten zich vaak druk maken om de fossiele industrie, is ons voedselsysteem verantwoordelijk voor 26% van de broeikasgassen en 61% van de Nederlandse stikstofuitstoot. Onder meer door ontbossing en het gebruik van pesticiden, herbiciden en kunstmest is Nederland al 85% van haar biodiversiteit kwijt: een wereldrecord. Ondertussen wordt Nederland steeds droger en gaat de bodemkwaliteit snel achteruit.

ā€œMaar de Nederlandse landbouw is tenminste wel efficiĆ«nt, toch?ā€

Niet bepaald: waar onze landbouw in 1950 net iets meer energie opleverde dan erin ging, was de input per hectare (in de vorm van grondstoffen, energie en indirect landgebruik) in 2015 ruim zes keer zo hoog als de output. De output nam al die tijd maar 12% toe. Het resultaat is een landbouwsysteem dat alleen efficiƫnt is in geld verdienen voor de producenten van kunstmest en pesticiden, voor de multinationals die regenwouden kappen en grondstoffen delven, en voor de banken wiens financiering nodig is om deze almaar complexere en intensievere landbouw mogelijk te maken.

 

Wat doet Rabobank?

Om haar imago hoog te houden zegt de Rabobank te verduurzamen, terwijl ze tegen krimp van de veestapel lobbyt. De bank adverteert trots over haar samenwerking met Ekoplaza, maar investeert in Nederland ondertussen ā‚¬26 miljard in industriĆ«le landbouw tegenover ā‚¬1 miljard biologisch – minder dan haar ā‚¬1,5 miljard investeringen in de productie van kunstmest en pesticiden. Boeren die over willen stappen naar biologisch, vinden dan ook geen gehoor.

Van productie tot innovatie en van kennisontwikkeling tot lobby: de Rabobank is betrokken, en promoot de industriƫle landbouw en intensieve veeteelt. Omdat ze 85% van de Nederlandse landbouw financiert, bepaalt de bank in grote mate hoe onze landbouw eruit ziet Ʃn gaat zien.

 
Het is dus niet zo gek dat de Rabobank toekomst ziet in deze doodlopende weg. Want als we geen kunstmest, pesticiden, soja en etenswaren de wereld over slepen, verliest de bank enorm veel financieringsmogelijkheden. En toegeven dat ons huidige landbouwsysteem onvruchtbaar is, betekent dat de Rabobank toegeeft dat hun huidige miljardeninvesteringen in voedsel en agricultuur op termijn waardeloos worden.

 

ONS DOEL?

De Rabobank heeft de industriƫle landbouw mede gecreƫerd, en houdt haar in stand. De bank staat de transitie naar een duurzame, eerlijke en gezonde landbouw in de weg. Toch is dit gƩƩn smeercampagne: we voeren actie om ons destructieve landbouwsysteem zichtbaar te maken, en nemen Rabobank als voorbeeld van de grote bedrijven die van dit systeem profiteren.

Op termijn hopen we zo Rabobanks destructieve aandeel in ons landbouwsysteem drastisch om te buigen. Ook laten we met deze rebellie Rabobanks leden weten waar hun spaargeld in geĆÆnvesteerd wordt, en stellen we boeren in staat zich uit te spreken over Rabobanks beleid.

 1. WEES EERLIJK
  Erken Rabobanks verantwoordelijkheid voor de klimaat- en ecologische crisis, veroorzaakt door de industriĆ«le landbouw. Erken dat…

  …klimaatverandering, bodemdegradatie en de ecologische situatie crises zijn;

  …industriĆ«le landbouw voor een enorm deel verantwoordelijk is voor deze crises;

  …een directe transitie naar een agro-ecologisch landbouwsysteem noodzakelijk is om de crises af te wenden.

 2. DOE WAT NODIG IS
  Financier een eerlijke en rechtvaardige transitie naar een gezond landbouwsysteem: verstrek geen leningen aan intensieve veehouderij of aan de productie of toepassing van pesticiden, herbiciden en kunstmest;

  Creƫer financiƫle bewegingsvrijheid voor boeren zodat zij kunnen omschakelen naar productiesystemen die bijdragen aan het oplossen van de klimaatcrisis;

  Stop met het faciliteren en financieren van de industriƫle landbouwlobby.

WIE ZIJN WIJ?

Extinction Rebellion (XR) Landbouw breekt het ijs in de Nederlandse landbouw. We voeren actie voor landbouwsysteem dat vanaf 2025 geen broeikasgassen meer uitstoot maar opneemt, dat de biodiversiteit niet afbreekt maar versterkt. Wij zijn boeren, ondernemers en werknemers in de voedselketen, studenten en mensen met affiniteit voor de landbouw. Allemaal zien we in dat er ingrijpende verandering nodig is in ons landbouwsysteem, voor boeren Ć©n voor burgers. Om verandering teweeg te brengen voeren we actie: altijd geweldloos en creatief, vaak burgerlijk ongehoorzaam.

WIL JE MEER DOEN?

We kunnen alle hulp gebruiken om de Rabobank Rebellie zo groot en succesvol mogelijk te maken. Je kan op de volgende manieren helpen:      

Blijf op de hoogte

Volg ons op Telegram, Facebook en Instagram, like en deel onze berichten, en nodig je vrienden uit voor onze acties!

Telegram Facebook Instagram

Neem contact op

Wil jij graag achter de schermen bijdragen aan de Rabobank Rebellie? Heb je vragen of opmerkingen, of zoek je contact met onze woordvoerder?

Stuur een mail

Doneer

Een rebellie kost, helaas, een hoop geld. We hebben deze campagne vanaf het begin groots opgezet, maar om dit vol te houden is jouw financiƫle steun meer dan welkom!

Doneer