reactie op dreigbrief aan boeren: Extinction Rebellion keurt elke vorm van geweld en bedreiging categorisch af.

03/01/2020

Persverklaring

 Amsterdam, 3 januari 2020 15.00 uur

Extinction Rebellion NL las vandaag in de media dat boerin Jitty van der Werf een dreigbrief heeft ontvangen als reactie op een persbericht van Agractie en Belangen Agrarysk Fryslân.

In de brief worden boeren ernstig bedreigd vanwege de protestacties die zij afgelopen maanden voerden. Wij betreuren het zeer dat iemand deze brief heeft opgesteld, hebben op geen enkele manier iets te maken met deze actie en zijn van mening dat het totaal onacceptabel is dat boeren op deze manier bedreigd worden.

XR is principieel tegen elke vorm van geweld of bedreiging. Een van de kernwaarden van onze beweging is immers geweldloosheid, in woord en daad. Iedereen die zich bij onze beweging aansluit dient onze kernwaarden te onderschrijven en daarnaar te handelen.

In de media is slechts een deel van de brief te zien en deze wordt met vier afkortingen ondertekend; daarbij wordt gesuggereerd dat dit afkortingen zijn van actiegroepen die opkomen voor de belangen van dier en klimaat en dat de afkorting ER zou verwijzen naar Extinction Rebellion. Dat klopt niet: de brief is niet afkomstig van XR. Extinction Rebellion keurt elke vorm van geweld en bedreiging categorisch af.

Extinction Rebellion is een geweldloze beweging die de overheid oproept om de ernst van de klimaatcrisis te erkennen, daarnaar te handelen en burgers intensief bij dit proces te betrekken. Onze uitgangspunten en kernwaarden lees je hier: https://development.extinctionrebellion.nl/wie-wij-zijn/

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR