Reactie XR op mini-burgerberaad Amsterdam over verder terugdringen CO2-uitstoot

17/11/2021

Wereldwijd pleit Extinction Rebellion ervoor om burgers veel meer zeggenschap te geven in het vormgeven van het klimaatbeleid. Burgerberaden zijn daarvoor een ideale manier: zij bestaan uit een gelote afspiegeling van de bevolking die, geïnformeerd door experts en na zorgvuldige beraadslaging, voorstellen voor klimaatbeleid doen die door de overheid worden overgenomen. Uit zowel onderzoek als praktijk blijkt dat burgerberaden leiden tot slimme oplossingen voor complexe maatschappelijke problemen en van grote toegevoegde waarde zijn voor de democratie. Inwoners worden serieus betrokken door de overheid en politiek, wat leidt tot meer vertrouwen en oplossingen die beter aansluiten bij de samenleving.

Het Amsterdamse mini-burgerberaad over de klimaatdoelen van de stad is het volgende voorbeeld dat navolging verdient. Niet alleen in andere steden, ook op nationaal niveau. Opnieuw blijkt dat burgers heel goed staat te zijn maatregelen te bedenken die meer toereikend en beter haalbaar zijn, dan waar de overheid en politici meekomen.

Bijzonder aan het Amsterdamse voorbeeld is dat dit in zeer korte periode werd gehouden. Het mini-burgerberaad voldeed niet aan de voorwaarden voor representatie, bovendien was de vraagstelling beperkt. Ondanks deze tekortkomingen kwam het burgerberaad met doordachte en zinvolle oplossingen, met goede consent.

Andere gemeenten en de landelijke politiek kunnen leren van Amsterdam: durf te beginnen met burgerberaden, durf fouten te maken en leer daarvan voor de volgende keer – maar begin en zie hoe goed burgers politici kunnen helpen bij het ontwikkelen van klimaatbeleid. Daarom organiseert Extinction Rebellion op 16 december om 19.00 een zoom-bijeenkomst over lokale burgerberaden waarin uitgebreid wordt ingegaan op het Amsterdamse mini-burgerberaad en waarin we andere gemeenten helpen ook tot een burgerberaad te komen.

Meer informatie: www.extinctionrebellion.nl/burgerberaad

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR