Rebel van Extinction Rebellion schuldig verklaard door rechter na actie bij Shell

24/03/2020

Sandra veroordeeld voor gooien van biologisch afbreekbare substantie die op olie leek, waarmee trap van hoofdkantoor Shell, aldus de rechter, onbruikbaar was.

Op vrijdag 31 januari 2020 hield Extinction Rebellion samen met Code Rood een vreedzame actie bij de ingang van het Shell hoofdkantoor in Den Haag. Tijdens deze actie werden alle aanwezigen direct gearresteerd waaronder Sandra. Zij zat vervolgens drie dagen vast, omdat zij een biologisch afbreekbare substantie die leek op olie over de trappen bij de ingang van het Shell gebouw gooide. Een schoonmaakploeg van XR stond klaar om dit schoon te maken, maar ook zij werden gearresteerd. De substantie was echter binnen een uur weer schoongemaakt door Shell zelf en er bleef geen schade achter. Sandra moest toch voorkomen bij de rechtbank en op 24 maart 2020 deed de rechter uitspraak. Totaal onverwacht werd ze schuldig verklaard. De geldboete van 350 euro hoeft Sandra niet te betalen, tenzij ze de komende twee jaar voor iets anders wordt veroordeeld. Haar advocaat onderzoekt of er hoger beroep kan worden aangetekend.

Volgens de rechtbank heeft een “activiste van Extinction Rebellion zich op 31 januari 2020 schuldig gemaakt aan het onbruikbaar maken van een trap voor het hoofdgebouw van een bedrijf in Den Haag.”
Toelichting van de rechter: “De verdachte wordt niet veroordeeld voor het duidelijk willen maken van die opvatting, zij wordt veroordeeld omdat zij het verkeerde middel heeft gekozen om haar boodschap onder de aandacht te brengen.” Extinction Rebellion is erg teleurgesteld in de uitspraak en blijft doorgaan met het vertellen van de waarheid, onder andere door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Deel uit verdediging van Sandra

“Dus waarom sta ik hier vandaag? Omdat ik in opstand kom tegen de destructieve praktijken van de olieindustrie, de overheid en Shell in het bijzonder. Waarom? Omdat ik niet anders kan. Ik heb geprobeerd op een andere manier te zorgen dat we de klimaatcrisis kunnen afwenden. Ik ben al jaren vegetariĆ«r en tegenwoordig vegan. Ik ga zoveel mogelijk met openbaar vervoer. Ik vlieg niet meer. Ik koop mijn kleding tweedehands. Ik ga zo zuinig mogelijk om met verlichting en verwarming in huis. Ik heb meegelopen in demonstraties en talloze petities getekend. Ik ben biologie gaan studeren om beter te begrijpen hoe de natuur werkt. Maar het is niet genoeg en het gaat ook niet genoeg zijn. De tijd tikt weg. De enige hoop die ik nog heb is mijn lichaam in de strijd gooien om bedrijven zoals Shell tot rede te brengen. De enige hoop die wij nog hebben is actievoeren en burgerlijke ongehoorzaamheid.”

Greenwashing Shell

Royal Dutch Shell besteedt meer dan 98% van haar investeringen aan fossiele, vervuilende brandstoffen. Duizenden wetenschappers luiden al geruime tijd de noodklok over de klimaatcrisis die nu al miljoenen slachtoffers maakt. In plaats van verantwoord om te gaan met die informatie is Shell met nog meer kracht dan eerst bezig met een campagne en het creĆ«ren van een vals groen imago. Shell wist al voor 1991 met akelige nauwkeurigheid te voorspellen dat we afkoersen op een klimaatramp, zoals blijkt uit materiaal uit de film die Shell al zo’n 30 jaar geleden zelf maakte. Toch staat bijvoorbeeld op hun website dat ze pas sinds 1997 op de hoogte zijn van klimaatverandering, maar doen ze hun uiterste best om effectief klimaatbeleid te vertragen of te blokkeren. Ook zijn Shells ambities om de klimaatdoelen te halen op zijn zachtst uitgedrukt ver onder de maat. Hun doel is maximaliseren van de winst door middel van grootschalige belastingontduiking, corruptie en mensenrechtenschendingen.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR