Rebellen Extinction Rebellion gearresteerd in ministerie van Economische Zaken en Klimaat

21/10/2020

Na de lobby van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag een dag lang bezet te
hebben gehouden, zijn zeven rebellen van Extinction Rebellion (XR) door de politie gearresteerd.
Hun eis, een gesprek met verantwoordelijk minister Wiebes, werd niet ingewilligd. “Wij willen dat
de minister direct stopt met de 4,5 miljard jaarlijkse steun voor de fossiele industrie.”

Vanochtend om tien uur liepen de zeven rebellen, afkomstig uit verschillende delen van het land, de lobby in van het ministerie aan de Bezuidenhoutseweg. Ze zijn de rest van de dag blijven zitten. De politie liet ze ongemoeid tot vijf uur. Woordvoerder van de actie Lucas Winnips: “Het ministerie bood ons een gesprek aan met de directeur-generaal. Maar wij willen geen ambtenaar spreken, maar degene die politiek verantwoordelijk is voor dit wanbeleid. Binnen nu en een maand willen we een afspraak met minister Wiebes.” De eis werd niet ingewilligd. Rond kwart over vijf kwam de politie terug en hield de rebellen aan. Zij verzetten zich niet. “We moeten waarschijnlijk de nacht in de cel doorbrengen. De klimaatcrisis is echter zo groot en bedreigend dat wij dat risico willen nemen.”

Ingrijpende maatregelen nodig
Minister Wiebes is verantwoordelijk voor het Nederlandse klimaatbeleid. Toch blijft de Nederlandse overheid onder zijn verantwoordelijkheid investeren in olie-, gas- en kolenbedrijven. Van deze bedrijven is bekend dat zij een grote bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde. In het verdrag van Parijs, dat Nederland mede ondertekend heeft, staat dat overheden er alles aan zullen doen om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad Celsius te houden. Wetenschappers waarschuwen dat – om dit doel te halen – direct ingrijpende maatregelen nodig zijn om de CO2-uitstoot aan banden te leggen.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR