Rond 2000 aanhoudingen bij eerste dag A12-blokkade, morgen 12:00 uur nieuwe A12-blokkade

09/09/2023

Extinction Rebellion blijft terugkomen, iedere dag om 12:00 uur, net zolang totdat de fossiele subsidies zijn afgeschaft

Vandaag, op zaterdag 9 september, demonstreerden zo’n 25.000 mensen op en naast de A12, in de blokkade en de supportdemo. Vanaf 13:30 uur heeft de politie waterkanonnen ingezet, ook werden vreedzame demonstranten veelvuldig geslagen met wapenstokken. Rond 2000 mensen zijn aangehouden die vreedzaam demonstreerden op de A12 tussen het ministerie van EZK en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Een groot deel van deze demonstranten zal morgen om 12:00 uur opnieuw op de A12 staan om een direct einde aan alle fossiele subsidies te eisen. Mochten zij opnieuw verwijderd worden door de politie, dan komen zij de volgende dag terug en iedere dag erna, steeds om 12:00 uur. 

Tessel Hofstede, woordvoerder Extinction Rebellion en recent veroordeeld tot een taakstraf van 30 uur wegens ‘opruiing’: “Op de eerste dag van de permanente A12-blokkade hebben vele duizenden mensen laten zien dat het nu afgelopen moet zijn met alle fossiele subsidies. Iedere dag sterven overal ter wereld, en vooral in het Mondiale Zuiden, mensen door klimaatrampen waar onze regering aan mee betaalt. Dit moet nu stoppen. Daarom blijven wij terugkomen, elke dag om 12:00 tot alle fossiele subsidies zijn afgeschaft.” 


Foto credit: Paul Buckley

Jaarlijks 37,5 miljard euro: het bedrag klopt

Op dinsdag 5 september gaf Rob Jetten tegen het Financieel Dagblad toe dat ‘het bedrag klopt’.[1] Hij doelde daarmee op de jaarlijks 37,5 miljard euro fossiele subsidies uit het onderzoek van SOMO, Oil Change International en Milieudefensie.[2] Verder gaf hij aan dat de regering nog bezig is de omvang ‘in kaart te brengen’. Een opvallend gegeven aangezien het kabinet Balkenende in 2009 al vaststelde dat fossiele subsidies afgebouwd moesten worden[3], een proces dat in 2025 klaar had moeten zijn. 

Mozart op de A12

XR Musicians was aanwezig met 180 muzikanten en een koor. Zij openden de demonstratie met het Dies Irae uit het Requiem van Mozart. Dies Irae betekent ‘Dag van woede’. Celliste Sanne Bijker: “Woede is wel op zijn plaats vandaag, want de overheid investeert nog steeds in fossiele subsidies ten koste van het Mondiale Zuiden en toekomstige generaties. Woede is bovendien een emotie die in beweging brengt, woede zorgt ervoor dat je opstaat en in actie komt. Met deze muziek hopen wij meer mensen in beweging te brengen.”

Hoogleraren in toga

Scientist Rebellion demonstreerde mee met tientallen wetenschappers, waaronder een aantal hoogleraren, waarvan een heel aantal in toga. “Klimaatverandering vereist radicale systeemverandering richting een samenleving die alles op alles zet om deze planeet leefbaar en gezond te houden voor mens, dier en natuur,” aldus Patrick Huntjens, hoogleraar governance van Duurzaamheidstransities, Maastricht Universiteit. “Zolang er sprake is van 37.5 miljard euro aan fossiele subsidies is de  overheid onderdeel van het probleem en belangrijkste obstakel op weg naar een duurzame en rechtvaardige samenleving.” 

“Dit is de vierde keer dat ik meedoe aan de A12-blokkade met Scientist Rebellion,” aldus Julia Schaumburg, hoogleraar Econometrie, VU Amsterdam. “Ik ben hier als wetenschapper, maar ook, nog belangrijker, als burger die doodsbang is voor een toekomst met voortschrijdende opwarming van de aarde en aantasting van het milieu.” 

Brede steun beroepsgroepen

Ook demonstreerden allerlei beroepsgroepen op de A12, waaronder XR Ambtenaren, XR Leraren, XR Zorgprofessionals, XR Therapeuten en de groene boeren van XR Landbouw, de Federatie van Agro-ecologische Boeren en Toekomstboeren. 

Woordvoerder Margarita Vossen van XR Zorgprofessionals: “Dit is een slechtnieuwsgesprek, verdere gezondheidsschade moet met spoed worden voorkomen. Een spoedgeval in het ziekenhuis wordt ook niet uitgesteld, onze planeet is in nood en wij moeten nu actie ondernemen.”

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR