‘Rouwstoet voor de Toekomst’ Extinction Rebellion beweegt zich door Rotterdam

20/04/2019

Rotterdam, 20 april 2019 – Vandaag is er een rouwstoet voor de toekomst door Rotterdam heen gegaan. Vijftig  mensen liepen mee in een processie door de stad om op symbolische wijze slachtoffers van de verwoesting van de planeet te herdenken en om te rouwen over onze toekomst met het oog op de verergerende ecologische crisis. De actie was georganiseerd door Extinction Rebellion als onderdeel van de ‘International Rebellion Week’ die in meer dan 80 steden in 33 landen tegelijkertijd plaatsvindt.

Er werd samen gerouwd en verdriet gedeeld, onder andere door op verschillende plekken samen te zingen.. Frigga Asraaf leidde een workshop in Keening, een vorm van Lamentation zang. Er werd ook een doodskist gedragen. Aan het einde van de processie werd een ceremonie gehouden en er werd beroep gedaan op de kracht van verdriet als een startpunt voor actie.

‘Extinction Rebellion Rotterdam heeft vier eisen voor het stadsbestuur van Rotterdam’, zegt Alexander de Jong, ‘Extinction Rebellion Rotterdam wil  dat het stadsbestuur de waarheid vertelt over de situatie waarin we ons bevinden en een Klimaat Noodtoestand verkondigt, dat de stad naar een netto uitstoot van nul CO2 in 2025 gaat (inclusief de Rotterdamse Haven), dat er een Deltaplan Klimaat voor Rotterdam wordt gemaakt en dat er een Burger Kamer wordt opgericht om hier invloed en toezicht op uit te oefenen’. Rechtvaardigheid staat centraal in deze eisen, wat betekent dat de kosten voor de energietransitie gedragen moeten worden door de grootste vervuilers.

Er zijn honderden diersoorten die dagelijks uitsterven als gevolg van de zesde massa extinctie, waar wij als mens verantwoordelijk voor zijn. We zitten midden in een ecologische crisis en de consequenties van klimaatverandering worden al gevoeld door vele mensen op aarde. We hebben te maken met een wereldwijde, ongeëvenaarde, noodtoestand. Onze politieke leiders doen te weinig hiertegen en beschermen de winsten van het bedrijfsleven ten koste van burgers.Wij eisen daarom actie van de politiek, waaronder van het stadsbestuur van Rotterdam. Kom in opstand voor het leven!

Extinction Rebellion is een beweging die eind 2018 in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan en sindsdien wereldwijd is verspreid. Extinction Rebellion Nederland organiseert acties verspreid over het hele land, waarin ze het openbare leven ontregelen om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis en échte maatregelen eisen van de politiek. Eerder deze week werd de Verklaring van de Rebellie gedeclameerd op het Plein in Den Haag, het ICC kortdurend bezet om de eis kracht bij te zetten ecocide strafbaar te maken, Op goede vrijdag werd het hoofdkantoor van Shell vastgelijmd aan het lichaam wat rebellen in de strijd gooiden om de klimaatverwoesting van Shell opnieuw publiek te maken. Totaal werden deze week 50 rebellen in Nederland gearresteerd. De opstand wordt gevoed door liefde voor het leven en  door bereid zijn het beangstigende van deze tijd recht in de ogen te zien. Rouwen is een onderdeel hiervan.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR