Ruim tweehonderd rebellen van Extinction Rebellion bezetten al dansend de Blauwbrug in Amsterdam

19/09/2020

Vanmiddag om 15.00 uur veranderde de Blauwbrug in Amsterdam in een “feest” tegen de klimaatcrisis. Ruim tweehonderd rebellen dansten in disco-outfits voor het leven. De gemeente had Extinction Rebellion (XR) verboden om op andere plekken dan het Museumplein te dansen, maar de huidige klimaatcrisis en het gebrek aan actie van de overheid betekent een noodtoestand.
Verder waren ca. driehonderd mensen aanwezig op het Museumplein om te luisteren naar panels en mee te doen aan workshops. Op de PC Hooftstraat waren rebellen van XR Landbouw actief met Guerilla Gardening: het verwijderen van tegels en deze vervangen met planten.

De manifestatie op het Museumplein stond vandaag in het teken van de derde eis van XR: een burgerberaad. Na een presentatie over het burgerberaad door Eva Rovers, volgde een panelgesprek met o.a. Kees Vendrik (hoofdeconoom Triodos bank), Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Mediacriticus Zeikschrift) en Mirjam Pachter (G1000 en boerenburgerdialoog). Het burgerberaad is bedoeld als aanvulling op de representatieve democratie. Een groep gelote burgers gaat met elkaar in gesprek en krijgt de taak om tot eerlijke klimaatmaatregelen te komen. Belangrijk is om mandaat te krijgen van de politiek en een transparant proces te organiseren, waarbij bedrijven zich onthouden van het uitoefenen van invloed en eerlijke maatregelen vormgegeven worden. De ervaring uit het boerenburgerdialoog is dat “als burgers onder goede begeleiding met elkaar in gesprek gaan men de polarisering overstijgt die online plaatsvindt.” Uit een ‘temperatuurmeting’ ter plekke, bleek dat deelnemers vertrouwen in elkaar hebben om als burger besluiten te nemen over klimaatmaatregelen.

Alle aanwezigen droegen mondkapjes en namen de aangesterkte coronamaatregelen in acht.

Programma Museumplein zondag 20 september
Zondag staat er weer een prachtig programma klaar op het Museumplein tussen 11.30 en 13.00 en van
14.00 tot 16.30 uur. Met o.a.:
– Paneldiscussie over Inclusiviteit en Rechtvaardigheid
– Workshop over Degrowth
– Workshop van Fossielvrij NL over het fossielvrij maken van pensioenfonds ABP
– Kanotocht door Amsterdam
– Beraad op Straat
– Actietraining

En speciaal voor de kinderen:
– Het Kinderburgerberaad
– De Kinderklimaatmars
– Zorgpoppen maken die de zorgen van kinderen over het klimaat uitdrukken

Daarnaast vindt er een disruptieve actie van XR Fashion Action plaats en kunnen affiniteitsgroepen nog acties organiseren.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR