Ruim vijfhonderd bezorgde burgers verwacht bij kickoff Lenterebellie Extinction Rebellion 26 en 27 februari

25/02/2021

Vrijdag 26 en zaterdag 27 februari 2021 start Extinction Rebellion (XR) haar Lenterebellie. Op vrijdag 26 februari zijn er kickoff acties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Tilburg. Op 27 februari zijn er decentrale acties in o.a. Eindhoven, Groningen, Alkmaar, Deventer, Roermond en Delft. Van blokkades en het beschilderen van straten tot fietsacties en het uitdelen van “boombommetjes”. Na de kickoffs gaat de opstand door: tijdens de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen én de formatie. Dit is bittere noodzaak. Het kabinet 2021-2025 is het laatste kabinet dat het tij kan keren in de klimaat- en ecologische crises.

Wees eerlijk! De gevolgen van de klimaat- en ecologische crises zijn hier

Terwijl de leefbaarheid voor mens en dier in gevaar is door de gevolgen van de klimaat- en ecologische crises, blijft de overheid stil. Zij weigert eerlijk te zijn over het gevaar waar wij ons in bevinden, ondanks het ondertekenen van het Parijsakkoord en decennialang waarschuwen door wetenschappers. Het nieuwe kabinet moet eindelijk doen wat nodig is om de klimaatcrisis tegen te gaan. Daarom komt Extinction Rebellion in opstand met de Lenterebellie. In de eerste fase, in de aanloop naar de verkiezingen, eist XR dat politiek en media eerlijk communiceren over de klimaat- en ecologische crises waar wij in leven, en dat de overheid de noodtoestand uitroept. In de tweede fase, tijdens de formatie, eisen wij dat het nieuwe kabinet doet wat nodig is om de gevolgen van de klimaat- en ecologische crises zoveel mogelijk te bezweren.

In meer dan tien steden disruptieve en vreedzame acties

Vrijdag 26 februari gaan in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam honderden rebellen de straten op in kleurige, zwermende blokkades. Tegelijkertijd is er in Tilburg een legale demonstratie. De overlast die mogelijk door de acties ontstaat, past bij de ernst van de klimaat- en ecologische crises. Dit is een noodtoestand, burgerlijke ongehoorzaamheid is nodig. Zaterdag 27 februari zijn er meer acties, verspreid door het hele land. Van een lege schoenen speech in Groningen en het beschilderen van de straten in Eindhoven tot een versierde fietsactie in Deventer en het uitdelen van “boombommetjes” in Roermond. Alle acties zijn coronaproof. Zo wordt er alleen in kleine groepjes actie gevoerd, dragen de rebellen mondkapjes en houden zij 1,5 meter afstand.

Meer informatie

Op de website en de social mediakanalen staat meer informatie over de acties: https://development.extinctionrebellion.nl/rebellie/

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR