Slotverklaring: De Septemberrebellie is voorbij, de opstand gaat door!

21/09/2020

Met passie, creativiteit en een flinke portie burgerlijke ongehoorzaamheid zijn we de afgelopen weken in opstand gekomen. Tijdens onze acties zijn honderden rebellen ‘bestuurlijk verplaatst’ of opgepakt, hebben duizenden mensen ons online gesteund en hebben honderdduizenden Nederlanders onze boodschap luid en duidelijk gehoord: Wij eisen een burgerberaad voor eerlijk klimaatbeleid. De Septemberrebellie is voorbij, maar de opstand voor het leven gaat door!

Foto: Torbjørn Fyrvik

Op 1 september trapten we de Septemberrebellie af in Den Haag. Met een demonstratie en een duik in de Hofvijver lieten we zien de politiek niet te laten doorpolderen tot het water ons letterlijk aan de lippen staat. Op Prinsjesdag stonden we met de Traanrede stil bij de treurige staat van het klimaat en ketenden een groep rebellen zich vast aan Paleis Noordeinde om aandacht te vragen voor het Burgerberaad. In Amsterdam zetten we de rebellie voort. We organiseerden een driedaagse manifestatie op het Museumplein met een uitgebreid programma voor oude en nieuwe rebellen. Met een dans voor het leven blokkeerden we de Blauwbrug. En met twee massale blokkades op de Zuidas maakten we letterlijk een vuist tegen de vernietigende invloed van vervuilende bedrijven.

Foto: Paul Buckley

Honderden nieuwe rebellen hebben zich bij ons aangesloten en zullen de komende tijd een plek vinden in de beweging. Onze massa groeit. Maar het zijn de persoonlijke ontmoetingen en de verbindingen die we met elkaar aangaan die zorgen dat we onze opstand kunnen volhouden. Op zondag 27 september en zondag 4 oktober zijn er online ‘Welkom bij XR’ bijeenkomsten voor nieuwe rebellen. Ook lokale groepen en de nationale teams organiseren bijeenkomsten waar je je bij de beweging kunt aansluiten.
De rebellie gaat ook na september verder. Met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht richten we ons nadrukkelijk op Den Haag. Om onze eis voor een burgerberaad kracht bij te zetten lanceren we begin oktober een campagne voor een landelijk burgerinitiatief. Met een burgerinitiatief kunnen burgers een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten. We nodigen experts en maatschappelijke organisaties uit om een brede coalitie te vormen. Daarmee zetten we onze campagne voor een burgerberaad over de klimaat- en ecologische crisis de komende tijd voort.

 

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR