Tientallen rebellen blokkeren A12 bij Tweede Kamer – “Stop NU met fossiele subsidies!”

21/09/2022

Zo’n 60 mensen van Extinction Rebellion blokkeren sinds vanmiddag 12.30 uur de snelweg A12 bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en de Tweede Kamer, in Den Haag. De groep eist een onmiddellijke stop op subsidies voor olie, kolen en gas en zal niet vrijwillig vertrekken totdat die eis is ingewilligd. “De overheid, die ons zou moeten beschermen, jaagt met subsidies de klimaatcrisis juist nog verder aan.”

Actrice Katja Herbers is een van de actievoerders en treedt op als woordvoerder. “We blijven hier tot de regering eindelijk echte maatregelen neemt tegen de op handen zijnde klimaatcatastrofe. Kleine stapjes, zoals de verhoging van de mijnbouwheffing die in de miljoenennota is aangekondigd, zijn niet meer genoeg. Zeker niet omdat de regering enorme belastingvoordelen blijft geven aan diezelfde bedrijven. De fossiele subsidies moeten per direct stoppen.”

7 ton per arbeidsplaats per jaar
Naar schatting gaat in Nederland jaarlijks een bedrag van circa 17,5 miljard euro aan staatssteun naar fossiele brandstoffen. Die hebben vooral de vorm van belastingvoordelen of -vrijstellingen voor grote vervuilers. Zo is kerosine, de brandstof voor vliegtuigen, helemaal vrijgesteld van belasting. Raffinaderijen krijgen een subsidie van omgerekend 7 ton per arbeidsplaats per jaar.

“Over de veilige grens jagen”
Intussen waarschuwen klimaatwetenschappers dat de klimaatdoelen uit het zicht raken als de CO2-uitstoot, veroorzaakt door fossiele brandstoffen, niet direct en drastisch omlaag gaat. “Het wordt steeds moeilijker om nog binnen de ‘veilige’ grens van 1,5 graad opwarming te blijven, zoals afgesproken in het Parijs-akkoord. Hoe is het mogelijk dat onze overheid, die toch allereerst voor onze veiligheid moet zorgen, ons willens en wetens over die grens jaagt?”, aldus Herbers.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR