Tijdens ICC protest om ecocide strafbaar te stellen 22 rebellen gearresteerd

16/04/2019

De beweging Extinction Rebellion is er vanmiddag in geslaagd een kortdurende bezettingsactie in het International Criminal Court (ICC) uit te voeren. Tijdens deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid zijn 22 rebellen gearresteerd, omdat zij op zijn gekomen voor de rechten van de natuur, de dieren en alles wat leeft.

Op een aantal Instagram video’s vertelt een van de hun duidelijk de noodzaak van het protest: ‘Wij eisen dat ecocide wordt opgenomen in het statuut van Rome’, zegt Jonathan, ‘Er is nog steeds geen internationaal verdrag waardoor verantwoordelijke individuen vervolgd kunnen worden voor vernietiging van ecosystemen.’ Op dit moment worden op grote schaal ecosystemen verwoest zonder dat hier enige consequenties aan zitten voor de schuldigen. Nederland is een van de landen die hiervoor verantwoordelijkheid draagt. Een eerder voorstel om het statuut te wijzigen werd afgewezen door de Nederlandse regering.

In de Instagram video blijkt de vastberadenheid van de rebellen. Tussen de gebouwen van het ICC galmt hun gezang voor een mensheid die in opstand komt om de klimaatcrisis op te lossen.

‘People gonna rise like the water,
We’re gonna face this crisis now
I hear the voice of my great granddaughter,
We’re singing Climate Justice now!’

De groep van Extinction Rebellion bleef compleet geweldloos en wist met positieve energie weerstand te bieden aan de ontregelde beveiliging en de politie. Er werden liedjes gezongen. De rebellen hielden zich samen sterk voor klimaatrechtvaardigheid op een plek waar regelmatig misdadigers van de hoogste plank berecht worden.

Dit is nog maar het begin. Extinction Rebellion zal nog weken, als het nodig is maanden doorgaan, tot de ecologische crisis erkent wordt en hiernaar gehandeld wordt. We gaan door de wetten breken en het openbare leven ontregelen.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR