Tweede A10-blokkade op zaterdag 24 februari 12:00; ING blijft doorgaan met financieren fossiele industrie

10/01/2024

‘A10-blokkade is veilig en verantwoord, ING’s fossiele financiering is dat niet.’    

Op zaterdag 24 februari 2024 vanaf 12:00 uur blokkeert Extinction Rebellion voor de tweede keer de A10 ter hoogte van het voormalig ING-hoofdkantoor “De Schoen” in Amsterdam. De eis: ING, stop direct met alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie. Na de aankondiging van de eerste blokkade liet ING weten nog zestien jaar lang door te gaan met het financieren van olie- en gaswinning. ING draagt daarbij nog zestien jaar mee aan het verergeren van de klimaat- en ecologische crisis in plaats van mee te werken aan de oplossing.

Woordvoerder van Extinction Rebellion, Let de Jong: “De afgelopen weken hebben we een voorproefje gekregen van de wateroverlast die ons te wachten staat als grote financiële instellingen als ING doorgaan met fossiele financiering. Daardoor waren ook snelwegen niet begaanbaar. Laat één ding duidelijk zijn: wij stoppen niet zolang ING volhardt in zijn vernietigende financieringsbeleid. De bank is van plan nog zestien jaar door te gaan met het financieren van de fossiele industrie en is daarmee een van de aanjagers van de klimaat- en ecologische crisis. ING’s financieringsbeleid is onacceptabel en we zijn woedend dat dit niet is gestopt, de schade die ING aanricht is enorm. Daarom staan wij op zaterdag 24 februari om 12:00 uur opnieuw op de A10. We verwachten een veel hogere opkomst dan vorige keer.”


Eerste A10-blokkade: veilig en verantwoord
De eerste A10-blokkade, op zaterdag 30 december 2023, is volstrekt veilig en verantwoord verlopen. De rebellen hebben zoals altijd ambulances doorgelaten. Het VUMC liet dan ook weten dat ambulances geen hinder hebben ondervonden van de actie. Het protest was vooraf door het ziekenhuis gemeld aan bezoekers en personeel, zodat zij een andere route konden plannen.[1]

Dat de overlast van de A10-blokkade beperkt zou blijven, lag in de lijn der verwachting. In augustus 2023 is het deel van de A10 waar de demonstraties plaatsvinden acht dagen dicht geweest wegens werkzaamheden.[2] En in 2025 zal 15 kilometer van de A10 afgesloten worden voor de viering van het 750 jarig bestaan van Amsterdam.[3] Extinction Rebellion ziet dan ook geen reden zich af te laten schepen met een veldje buiten het zicht. Demonstraties op de A10 kunnen veilig en verantwoord plaatsvinden en zorgen voor noodzakelijke aandacht voor een gigantisch probleem: ING’s fossiele financieringen. 

Stop Fossiele Financiering
Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat ING zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro gefinancierd. Ondanks toenemende bosbranden, hittegolven, hongersnood en overstromingen ging het in 2022 nog steeds om 5,2 miljard dollar[4], zo maakte de internationale onderzoeksorganisatie BankTrack bekend. ING is daarmee de grootste fossiele geldschieter van Nederland. Hiermee jaagt ING de klimaat- en ecologische crisis iedere dag verder aan en vormt zo een bedreiging voor de veiligheid, welzijn en volksgezondheid, zowel in Nederland als daarbuiten.

Bronnen
[1] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5426906/honderden-demonstranten-xr-blokkeren-snelweg-a10-amsterdam
[2] https://www.rwsverkeersinfo.nl/nieuws/werkzaamheden-a10-zuid-8-dagen-verkeershinder-verwacht/
[3] https://amsterdam750.nl/groot-feest-op-de-ring-a10/
[4] https://www.bankingonclimatechaos.org/

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR