Verklaring Extinction Rebellion ophef SOS Klimaatjournaal

07/12/2020

Eerder vandaag ontstond ophef over een vacature op de website van Extinction Rebellion (XR). Hierin werd door XR Nieuwsmedia een vrijwilliger gezocht voor een ‘fake-uitzending van het NOS-journaal, waarin 100% aandacht is voor de klimaat-en ecologische crisis’. Hoewel het woord “fake-uitzending” een ongelukkige keuze was, is XR verbaasd over de stelligheid waarmee de NOS reageert. Een woordvoerder: “De NOS zou het publieke debat een gunst doen door met evenveel drama te reageren op de gevolgen van de klimaatcrisis als op de satire van Extinction Rebellion.”

Adjunct hoofdredacteur van de NOS Wilma Haan stelde op twitter dat de vacature ‘redelijk verbijsterend’ was en concludeerde ‘dit gaat serieus ver’. Ze kreeg bijval van haar collega en chef politieke redactie Dominique van der Heyde, die tegen XR zei: ‘maak lekker je eigen Journaal en website’. In de loop van de middag verklaarde hoofdredacteur Marcel Gelauff tegenover Villamedia dat de NOS juridische stappen overweegt. Een woordvoerder van XR: “Dat Marcel Gelauff denkt dat Extinction Rebellion de middelen heeft een geloofwaardig NOS-journaal na te maken kun je nog grappig vinden, maar dat de NOS dreigt met juridische stappen over een overduidelijk satirisch programma is ronduit zorgwekkend.”

Op het bericht van Extinction Rebellion dat zij nooit van plan is geweest zich voor te doen als de NOS heeft de redactie niet gereageerd. Ook op de uitnodiging van XR Nieuwsmedia om in gesprek te gaan over haar manifest heeft de NOS tot op heden niet gereageerd.

XR Nieuwsmedia is een themagroep die zich binnen Extinction Rebellion bezighoudt met eerlijke klimaatjournalistiek. Hiervoor zal ze opiniestukken publiceren, debatavonden organiseren, en op creatieve wijze actievoeren en best practices tonen van goede klimaatjournalistiek, lokaal en uit het buitenland.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR