Voor ‘opruiing’ veroordeelde activist Jelle de Graaf neemt namens Extinction Rebellion deel aan Rondetafelgesprek Tweede Kamer

01/09/2023

Position paper Extinction Rebellion: ‘geen democratie zonder protest’ 

Namens Extinction Rebellion neemt Jelle de Graaf op donderdag 7 september om 16.00 uur deel aan het Rondetafelgesprek over het demonstratierecht in Nederland van de Tweede Kamer. Aan de vooravond van dit gesprek én van de achtste, ditmaal permanente, A12-blokkade komt Extinction Rebellion met een position paper, waarin zij haar standpunten met betrekking tot het demonstratierecht uiteenzet.

De position paper vind je hier:
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2023Z14542&did=2023D35034

Voor ‘opruiing’ veroordeelde activist Jelle de Graaf: ‘Protest ligt aan de basis van de democratie. Maar het demonstratierecht ligt onder vuur door bestuurders die ongeïnformeerd of uit kwade wil internationale normen negeren. Demonstraties worden beëindigd voor ze goed en wel begonnen zijn en vreedzame activisten, zoals ik, worden van hun bed gelicht en preventief strafrechtelijk vervolgd voor zware misdrijven. Het criminaliseren van klimaatactivisten moet stoppen en het demonstratierecht worden beschermd.’

Andere deelnemers aan het gesprek zijn o.a. burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, directeur Dagmar Oudshoorn van Amnesty International en Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar Sociale verandering en conflict.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR