Campagnes

 

Op dit moment lopen de volgende campagnes binnen Extinction Rebellion Nederland:

De Raborebellie-campagne is de campagne die we sinds 2021 tegen de Rabobank voeren. Dat doen we op verschillende manieren, zoals het bezetten van het hoofdkantoor en het deelnemen aan certificaathoudersvergaderingen. De Rabobank heeft de industriële landbouw mede gecreëerd, en houdt haar nu in stand. De bank staat de transitie naar een duurzame, eerlijke en gezonde landbouw in de weg. Toch is dit géén smeercampagne. We voeren actie om ons destructieve landbouwsysteem zichtbaar te maken, en nemen Rabobank als voorbeeld van de grote bedrijven die van dit systeem profiteren. Op termijn hopen we zo het destructieve aandeel dat Rabobank in ons landbouwsysteem heeft drastisch om te buigen. Ook laten we met deze rebellie de leden van Rabobank weten waar hun spaargeld geïnvesteerd wordt, en stellen we boeren in staat zich uit te spreken over het beleid. Totdat de bank luistert naar onze eisen gaan wij door met actievoeren.

De drie eisen aan de Rabobank zijn:

  1. Stop met investeren in kunstmest en pesticiden: van €2.063.000.000 naar nul
  2. Verstrek geen nieuwe leningen meer aan de intensieve veehouderij, in binnen- én buitenland
  3. Betaal de schade die is aangericht door de investeringen in intensieve landbouw.

Eis: Stop fossiele subsidies.

Eis: ING, stop direct met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie!

Eis: Wij eisen van de Nederlandse overheid dat zo snel mogelijk wordt gestopt met het winnen, transporteren en verstoken van kolen.

Eis: Herover de Haven!

  1. Herover onze toekomst
  2. Herover onze banen
  3. Herover onze lucht
  4. Herover onze stem

De Big Agro-Estafette van XR Landbouw ondersteunt lokale groepen bij het organiseren van acties tegen de agro-industrie. Denk aan veevoerleveranciers, slachthuizen, kunstmestproducenten en gifmengers. Al tientallen jaren is bekend dat de landbouw moet veranderen. Maar de macht van Big Agro (lobby, desinformatie en framing) houdt dit tegen. Samen gaan we deze macht doorbreken!

Wij eisen dat de agro-industrie:

  • stopt met het produceren van producten die schadelijk zijn voor mens, dier, natuur of klimaat
  • schade betaalt daar waar zij schade aanrichtte in het verleden
  • zich terugtrekt als sturende factor in de landbouwtransitie

Dus: meer boeren, minder bullshit!

Wij zijn bezorgde burgers die in actie komen voor een gifvrije landbouw. Mooie bloemenvelden, rijk begroeide akkers: iedereen ziet de omgeving het liefste zo. Maar de realiteit is anders. Door overmatig gebruik van landbouwgif sterven insecten en vogels massaal uit, is er grootschalige natuurvernietiging, en krijgen boeren en omwonenden van akkervelden en bollenteelt vaker de ziekte van Parkinson. Dit kan zo niet langer. Sluit je aan in onze Telegram-groep.

Eis: Het vergiftigen van het leven op aarde is een winstmodel voor (agro)chemische bedrijven. Kom ook in opstand voor een gifvrije wereld!