Extinction Rebellion en Christian Climate Action bezetten lobby hoofdkantoor Pensioenfonds Zorg en Welzijn

10/11/2021

Onmiddellijk 2,4 miljard aan fossiele beleggingen terugtrekken

Christian Climate Action Nederland en Extinction Rebellion hebben vanochtend in een gezamenlijke actie de lobby van het hoofdkantoor van pensioenfonds PFZW in Zeist bezet. De bezetters eisen dat het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, dat behoort tot de tien grootste pensioenfondsen in de wereld, onmiddellijk zijn 2,4 miljard aan fossiele beleggingen divesteert. De circa twintig mensen, onder wie vijf dominees, hebben laten weten vreedzaam te blijven zitten totdat het pensioenfonds de eis heeft ingewilligd. “Uitgerekend het pensioenfonds van mensen die bezig zijn met welzijn en gezondheid, belegt miljarden in de grootste bedreiging voor de gezondheid wereldwijd. Dat moet vandaag stoppen.” Het is nu al duidelijk dat de resultaten van de klimaattop in Glasgow, ver achterblijven bij wat nodig is voor een leefbare toekomst. De klimaatcrisis wordt mede veroorzaakt doordat grote financiële instellingen zoals pensioenfondsen, miljarden blijven steken in de productie en het gebruik van fossiele brandstoffen. 
ABP als voorbeeld
Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, maakte nadat Extinction Rebellion drie keer de lobby van hun kantoren bezette, bekend volledig uit de fossiele industrie te stappen. De actievoerders vinden dat het tweede pensioenfonds, PFZW, dit voorbeeld moet volgen. “Het geld van mensen die werken in de zorg wordt door hun pensioenfonds geïnvesteerd in de verwoesting van de aarde.” zegt woordvoerder Rozemarijn van ’t Einde, geestelijk verzorger en pensioendeelnemer bij PFZW. ‘’Je wilt met je werk bijdragen aan een betere wereld en draagt tegelijkertijd via je pensioenfonds ongewild bij aan hongersnoden, overstromingen en klimaatgerelateerde conflicten.’’
Vreedzame sit-in
Rond 11.30 uur vanmorgen kwamen ongeveer twintig mensen de lobby van het kantoor van PGGM binnen voor een vreedzame sit-in. PGGM, dat kantoor houdt aan de Noordweg in Zeist, is pensioenuitvoerder voor PFZW. De groep actievoerders bestaat uit zorgmedewerkers, geestelijken die ook bij PFZW zijn aangesloten, andere pensioendeelnemers en bezorgde burgers. Diverse zorgmedewerkers houden spandoeken vast met de tekst ‘’PFZW stap nu uit fossiel!’’ en ‘’Welzijn of niet zijn’’. Het spandoek van de predikanten draagt de tekst ‘’PFZWee u!’’
Geen verrassing
De bezetting kan niet als een verrassing komen voor PFZW, want onder andere Fossielvrij Nederland heeft al diverse verzoeken gedaan aan PFZW om uit de fossiele industrie te stappen. Bekenden medici Wanda de Kanter, Diederik Gommers en Ernst Kuipers tekenden hiervoor. Recent nog riep Oxfam Novib op om vóór de klimaattop in Glasgow te divesteren.  “Alleen al de luchtvervuiling als gevolg van fossiele brandstoffen, veroorzaakt meer dan 8 miljoen doden per jaar’wereldwijd. Het is misdadig om daar 2,4 miljard in te blijven steken. We vragen PFZW eigenlijk om te stoppen met mensen dood te maken, zo wrang is het,” aldus Van ‘t Einde.
Deelnemende groepen
Christan Climate Action is een gemeenschap van christenen die elkaar steunen bij geweldloze directe actie en openbare getuigenissen rondom de klimaat- en ecologische crisis. Extinction Rebellion is een burgerbeweging die wil dat Nederland op een rechtvaardige manier overgaat naar netto nul uitstoot van broeikasgas in 2025. Daartoe gebruikt deze beweging vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheidsacties zoals wegblokkades en bezettingen.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR