PSC Utrecht: Onze wereld na corona

02/06/2020

De wereld na de Covid-19-pandemie. Mensen zijn wakker geschud uit de droom dat ze de macht hebben over de natuur. Hoe zou het na de crisis zijn? Welke lessen hebben we geleerd? En hoe gaan we ernaar handelen? Deze tijd van crisis en onzekerheid is een tijd voor reflectie in onze samenleving. Het is belangrijk om een stap terug te doen en te kijken of er iets is wat we willen veranderen, hervormen of misschien weer willen oppakken. Extinction Rebellion gebruikt deze tijd om onze doelen en bedoelingen sterker te maken.

Als een grassroots-beweging had, heeft en zal Extinction Rebellion (XR) klimaatrechtvaardigheid als doel hebben tot de overheid zal luisteren. De drie eisen die wij aan hen stellen zijn: spreek de waarheid, onderneem nu actie en geef het volk een stem. Extinction Rebellion is helaas, net als ieder ander persoon en iedere andere beweging, zwaar getroffen door de huidige situatie en heeft zich moeten aanpassen. We kunnen nu niet meer de straat op voor protest.

Structurele verandering is nu belangrijker dan ooit. Tijdens deze stressvolle tijden zullen we weg bewegen van angst en in plaats daarvan de wereld inspireren met hoognodige veranderingen om oplossingen te vinden voor de klimaatcrisis. Als we kijken naar het gevecht tegen klimaatverandering, vindt u dat we de goede kant op gaan? Als een beweging zullen wij laten zien dat een democratische, eerlijke, regeneratieve en inclusieve wereld niet alleen mogelijk is, maar ook essentieel.

Het hervormen en heroverwegen van al bestaande debatten rondom de klimaatcrisis, zoals greenwashing door multinational bedrijven, is een ander belangrijk punt voor verschillende klimaatbewegingen. Hoewel XR al kritiek heeft uitgeoefend op het consumentistische karakter van onze samenleving, heeft de huidige crisis ons allemaal de mogelijkheid geboden om na te denken over onze gewoonten, de schade die de overconsumerende levensstijl aan het klimaat en ecosystemen toebrengt, en alternatieve manieren om een ​​gelukkig en gezond leven te leiden. Daarom moeten we, in plaats van reddingspakketten voor de luchtvaartindustrie, vragen om investeringen in mensen en hun mooie toekomst. Dit is hét moment om die verandering aan te brengen.

In deze onzekere tijden is één ding glashelder: we moeten niet terugkeren naar de normale gang van zaken, want het was al een ramp. Niet alleen hoe we met de klimaatcrisis zijn omgegaan, maar ook hoe we voor de mensen met essentiële beroepen hebben gezorgd. Wat moeten we dan doen? We moeten proberen business-as-usual te transformeren in een meer humane en veilige handelwijze, een nieuwe norm definiëren die ons zal helpen de overkoepelende crisis te bestrijden: de klimaatcrisis. Wij als Extinction Rebellion hebben hier al lang een duidelijke visie op, samengevat in de drie eisen aan de overheid. Zou deze wereldwijde crisis kunnen betekenen dat veel meer mensen zullen zien dat er echt iets moet veranderen?

Wilt u ons helpen om veranderingen aan te brengen? U kunt meer informatie over XR hier vinden: https://development.extinctionrebellion.nl/wie-wij-zijn/

Blijf sterk,
Met liefde, woede en respect,
PSC Utrecht

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR