Herover onze banen

Wij eisen zekerheid en welvaart voor alle havenarbeiders. Groene banen moeten de basis vormen van onze nieuwe economie. Bedrijven die hebben geprofiteerd van de vernietiging van het milieu moeten de financiƫle lasten dragen van de omscholing van werknemers en het creƫren van nieuwe, duurzame werkgelegenheid. Dit is de weg naar een rechtvaardige transitie, die bescherming en nieuwe vooruitzichten garandeert voor werknemers in de groene sector. Herover onze banen!

Onze eisen: Herover onze banen – laat bedrijven betalen voor duurzame werkgelegenheid!

  • We eisen een groene baangarantie voor alle werknemers in de haven.
  • Vervuilende bedrijven moeten betalen om financiĆ«le zekerheid te garanderen voor havenarbeiders tijdens de overgang naar de groene economie.

Achter rookgordijnen: De haven is niet klaar voor de nieuwe economie

Onze eisen

1. Herover onze toekomst

De tijd staat niet aan onze kant. Wij eisen het einde van de Fossiele Haven in 2030. Nederland moet zich bewust worden van de klimaatcrisis en streven naar klimaatneutraliteit binnen dit decennium om de opwarming van de aarde binnen de grens van 1,5 graad Celsius te houden. Deze toekomst is onverenigbaar met de voortzetting van fossiele havenactiviteiten. De haven moet een nieuwe koers uitzetten naar transparantie, alle fossiele activiteiten stopzetten en zich richten op echte oplossingen die de CO2-uitstoot verminderen.

2. Herover onze banen

Wij eisen zekerheid en welvaart voor alle havenarbeiders. Groene banen moeten de basis vormen van onze nieuwe economie. Bedrijven die hebben geprofiteerd van de vernietiging van het milieu moeten de financiƫle lasten dragen van de omscholing van werknemers en het creƫren van nieuwe, duurzame werkgelegenheid. Dit is de weg naar een rechtvaardige overgang, die bescherming en nieuwe vooruitzichten biedt voor werknemers in de groene sector.

3. Herover onze lucht

De lucht die we inademen draagt de giftige littekens van havenactiviteiten, die de gezondheid van elke Rotterdammer aantasten. Wij eisen verantwoording en transparantie van de verantwoordelijken. We eisen bindende maatregelen om de giftige uitstoot te onderzoeken en monitoren. Daarnaast eisen we dat bedrijven die decennialang schadelijke uitstoof hebben veroorzaakt, hun eigen troep opruimen, en investeren in lokale groene infrastructuur.

4. Herover onze stem

De aandeelhouders van het Havenbedrijf moeten hun maatschappelijke plicht nakomen om de gezondheid van burgers te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan. Het Havenbedrijf moet zijn onhaalbare groene groeistrategie loslaten, zijn statuten aanpassen aan het publiek belang, besluitvormingsprocessen democratiseren en burgers laten beslissen over hun toekomst. Wij eisen de Haven terug voor de Rotterdammers.